Néhány kiegészítés az 1967-ben indult, 1971-ben érettségizett B osztály érettségi tablójához

Ami a képről nem, vagy csak nehezen olvasható le:

1967-től 1971-ig jártunk a Berzsenyibe (hivatalos nevén: budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium). A mi osztályunk volt az első kísérleti jellegű matematika-fizika szakos osztály.

Az idő tájt a tanítás hétfőtől szombatig tartott. A Berzsenyi Gimnázium nem tagozatos osztályai „5+1”-es rendszerben tanultak, ami 5 tanítási napot, és 1 nap ipari üzemben eltöltött "szakmai" gyakorlatot jelentett. Ez alól a tagozatos osztályok fel voltak mentve, lévén azok a tagozatos tárgyat tanulták helyette emelt óraszámban. 1967-től kezdődően megszűnt a „+1” az egész iskolában. Helyette emelt óraszámban tanultunk matematikát és fizikát, és mind a négy éven át heti 2 órában fizika gyakorlaton mértünk, kísérleteztünk. Néhány évvel később a tapasztalatok alapján fizika osztály indult, majd ez fejlődött tovább a mai természettudományos osztállyá.

A kísérlet dr. Welker Ottó akkori igazgató „gyermeke” volt, akit azonban már az első félév vége felé elcsábított a Művelődésügyi Minisztérium. Ott osztályvezetőként folytatta munkáját.

A matematikatanítást később az új igazgató Kálmán Ferenc vette át. A köztes időszakban matematikát tanított még: Pál Vince, néhányszor Matavovszky Tibor, Oláh Gyuláné.

Pártos Vera megszakítással volt csak osztályfőnökünk. A harmadik osztályban Szilágyi Imréné helyettesítette őt. Mindvégig másod osztályfőnökként működött Arday Andorné, bár hivatalosan ilyen funkció nem létezett.

Osztályunkba járt még rövidebb-hosszabb ideig: Blaskó Balázs, Hermann Zsuzsa, Hubay Kati, Szentgyörgyvölgyi Gabi. Velünk érettségizett Kollár József (a párhuzamos matematika osztályból).

Veszteségeink is vannak. Nem sokkal az érettségi után meghalt Fabók Zoli osztálytársunk, aki súlyos beteg volt már a gimnáziumi években is. 1982-ben hosszas betegeskedés után meghalt szeretett osztályfőnökünk Pártos Vera, akivel sokan tartottuk még ekkor is a kapcsolatot, kérdeztük véleményét erről-arról, kértük tanácsait. Kenyeres Aranka a 30 éves érettségi találkozót megelőző napon távozott el, pedig nagyon reménykedtünk, hogy még találkozni fogunk vele.

Rövidebb-hosszabb ideig tanított még: Molnár Gyuláné (oroszt), Görgényi Andrásné, Gyárfás Endréné, Győrffy Bertalanné és Kiefer Ferencné (németet), Kovács Angéla és Tarnóczy Lászlóné (éneket).

Készítette: Hoffer János
Az utolsó frissítés: 2002. november 11-én történt.
Ha javítási ötleteid vagy hozzátenni valód van, írj nekem e-mailt, postai levelet vagy hívj fel telefonon.