Mûfordító pályázat 2007-2008.
   

 

Aktuális
Felvételi
Mûfordítás
Érettségi
Berlin 2010.
OKTV
Diákcsere
Újságok, cikkek
Nyelvvizsgák
Comenius
TÁMOP
         

 

  2007-2008.    
 

Alexander Wolf: Alexander Wolf: A Valami
A „Pokolba a tanárokkal” címu kötetbõl

   
 
Fordította: Zarándy Kata 10. d
2008. / 1. helyezett
   
 


Egyik délután bezárást kaptunk és segítenünk kellett Plochnak, a gondnoknak. Jött egy teherautó, kiszállt két fickó, mondták neki, hogy van a részére valami, amennyiben õ az igazgató. Ploch megkérdezte, mit hoztak, és mondta, hogy vigyék fel az igazgatói irodába. A fickók közölték, hogy amit hoztak, bruttó másfél mázsát nyom, és õk föl nem cipelik két emelet magasra, szóval rugaszkodjunk csak neki mi. Fent ledobtuk a ládát. Izgatottak voltunk, találgattuk, mi lehet benne, bomba? A ládát rögtön szét is szedtük, és a szöges léceket az íróasztalra hajigáltuk.
Amikor végeztünk a kipakolással, a gondnok mondta, hogy itt valami tévedés lesz a kormányzat részérõl, a fickók mindent vigyenek vissza.
De a fickók már nem voltak ott.
A Valami úgy egy méter magas volt és minden oldalról másképp nézett ki. Innen egy füles tojásnak tunt, a túloldalról bélcsavarodásnak látszott. Grendel szerint - hogy is mondta? - egy túlméretezett nyirokcsomó vagy egy Malpighi-edény a biológia laborba. Ploch ezen nagyon felhúzta magát, ugyanis nem értett belõle egy kukkot sem. Kijelentette, hogy õmár idõtlen idõk óta gondnok, de ilyesmirõl nem hallott.
Tehát átcipeltük a nyirokcsomót a biológia szertárba, ahol szétnyitható szívek, tüdõk, gégefõk és más egyéb belsõ szervek hevertek szanaszét. Dr. Taft benn volt, és éppen az legújabb beszerzésû agyat mosta. Ahogy a csomót meglátta, felnevetett, és mondta, hogy ilyen szervet nem ismer, legjobb tudása szerint, nem található meg emberi szervezetben. Egyébként szerinte ez az új tornaszer az alsósoknak.
A gondnok felkiáltott, hogy õezt már az elején is tudta, szóval levittük a nyirokcsomót a kis tornaterembe.
Másnap berendeltek minket az Öreghez. Szigorúan meredt ránk, és megkérdezte, hogy hol a szobor?
Mi mondtuk, hogy a kis tornaterembe vittük, ahogy Taft tanár úr utasított.
A Fonök kiabált, hogy ez a kultúra megszentségtelenítése, és azonnal vezessük a kis tornaterembe.
A kisteremben a kicsik épp a Valamire kapaszkodtak fel Knötzerich vezénylésével:
íme egy akadály, amivel akár a természetben is találkozhatunk, ugorjátok át zárt lábbal.
Erre az egész társaság sorban átmászott a füleken és lyukakon, vagy egy merész ugrással átlendült felette.
Knörtz ragyogott, és jelentett az Fonöknek. Az Öreg elsápadt és csak meredt a Valamire, úgyhogy az elsõsök elsomfordáltak, egyet kivéve, egy pufit, aki bajban, pontosabban egy lyukban volt, beszorult, és most se elõre, se hátra. Rángatni kezdték páran a lábánál és a fejénél, hogy kihúzzák, a Dagi keservesen sírt, de meg sem mozdult.
Javasoltam, hogy kenjük be szappannal a szobrot. A Diri kiabált, hogy ekkora szentségtörést még nem látott a Nyugat. Megjegyezte, hogy egy ilyen tapasztalt kollégától elvárható lenne, hogy megkülönböztessen egy mûalkotást egy mászókától. És azonnal távolítsák el azt a fiút a szoborból.
Na, erre a Dagi megint vinnyogni kezdett.
A Fõnök üvöltött, hogy ez egy városszerte elismert mûvész alkotása, aki hozzá közel áll. Nagykereskedelmi áron sikerült beszereznie, meglepetés lett volna. De meg sem érdemeljük.
A Dagi megint nyivákolni kezdett, megfordítottuk, és így végre ki tudott szabadulni.
Egy hétre rá a Szerkezet már az aulában állt egy talapzaton. Elmagyarázták, hogy ez egy értékes térplasztika, ezért a gondnok vigyáz rá, nehogy összefogdossuk, vagy ráfirkáljunk.
De én már megtaláltam a megfelelõ helyet a nevem megörökítésére.

   
 
Das Ding
   
 


   
 
Word
Vissza a tetejére
   

 

Vissza a lap tetejére
Vissza az aktuális hírekhez
 
Vissza a munkaközösségek oldalára
Vissza a gimnázium kezdõ oldalára

 

   
Német munkaközösség