Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Régésztábor Visegrádon

2022.09.09
Sibrik dombi ásatások

2022. augusztus 27 és 31-e között Mészáros Mónika tanárnővel páran a 12/a-ból Visegrádra utaztunk, hogy kipróbáljunk egy sokak által izgalmasnak és rejtélyesnek titulált foglalkozást: a régészkedést. Csapatunkhoz Csimár Csaba tanár úr is csatlakozott.

Az idei táborban a Sibrik-domb tervásatására került sor Boruzs Katalin régész vezetésével. Az öt nap alatt tapasztalt régészek segítségével nyertünk bepillantást abba, hogy is néz ki egy ásatás, milyen komoly fizikai és szellemi munkával jár egy-egy szakasz feltárása és tanulmányozása. Három napon keresztül kint tartózkodtunk a terepen és segítettünk feltárni az erre kijelölt területeket.

A régészkedésen kívül a tábor vezetője, a Mátyás Király Múzeum munkatársa Kováts István még számtalan izgalmas programot biztosított a számunkra: ilyen volt például a Salamon-toronyban tett látogatás, a királyi palotában vezetett séta, a restaurálásról szóló előadás, az agyagozás,illetve a fegyverbemutató és íjászkodás.

A régészet nyújtotta élmény mellett a tábor megpróbált rávilágítani, mennyire fontos a közösség-és csapatépítés, és maga az önkéntes munka.

Szeretnénk, hogy az együttműködés folytatódjon a visegrádi Mátyás Király Múzeummal; reményeink szerint jövőre is részt veszünk egy régészeti feltáráson, ugyanis a régészkedés tényleg felejthetetlen és fantasztikus élmény, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Nagy Hajnalka, 12/a