Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Ambassador találkozó

2024.04.16
2024. március 22-24.

Szolnok-Nyíregyháza-Kisvárda

A Schindlers Ark budapesti "ambassadora-iként” folytatjuk a munkánkat, amelynek célja egy interaktív molinó elkészítése a magyarországi zsidóság és az üldözött zsidókat megmentő személyek történetéről. Az elkészült plakátok a brnenec-i Schindler’s Ark múzeumban lesznek láthatóak.

A kutatómunka során ellátogattunk a Óbudai Múzeum levéltárába, ahol anyagot gyűjtöttünk a Goldberger gyárról és a gyár dolgozóiról, valamint megnéztük és feldolgoztuk a Goldberger variációk című dokumentumfilmet, amelyben a gyár egykori tulajdonosának lánya, Goldberger Friderika osztott meg érdekes információkat a gyár háború alatti és utáni sorsáról.

A Vadász utcai Üvegházba (https://www.uveghaz.org/) is elmentünk, ahol egy iWalk és egy kiállítás keretein belül megismertük a hely történetét a második világháború alatt, ugyanis itt dolgozott és mentette meg több ezer zsidó életet Carl Lutz svájci diplomata.

Márciusban egy hétvégét töltöttünk Szolnokon, Nyíregyházán és Kisvárdán a többi magyar “ambassador”-ral. A szolnoki és kisvárdai zsidóság történetével a helyi diákok által vezetett  sétán megismerkedtünk meg, majd Nyíregyházán folytattuk a kutatómunkánkat és a kiállításra szánt molinók tervezését.

A következő hónapokban a kutatómunkánk befejezése a cél, és a kiválasztott, fontosabb információkban való elmélyülés. Június végén ismét kiutazunk Brnoba, ahol a nemzetközi csapattal is megosztjuk az egész éves munkánkat és ezzel lezárjuk a Schindler’s Ark projektet.

Lukács Blanka és Symons Flóra (11.D)