Berzsenyi Dániel Gimnázium


Iskolánk névadója
Rólunk írták...
 
Sulik a neten - Berzsenyi: csúnya, de izgalmas
(cikk az iskola régi, 2004-ig használt honlapjáról)
 
A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium honlapján (http://berzsenyi.tvnet.hu) szinte minden megtalálható, ami csak érdekelhet minket az iskolával kapcsolatban - a diákélet izgalmaitól (pl. non stop kosármeccsek) a tanári munkaközösségek informatív oldalain át az iskolaépület műszaki leírásáig. De valami rejtélyes okból kifolyólag olyan kivitelben, mintha egy html-óra első leckéjének közepes megoldásait látnánk. Kár.
 
Az internet, hát az valami nagyon furcsa dolog. És most nem a "világháló rejtelmei" címszó alatt előadható fellengzős dumákra gondolok, hanem például a Berzsenyi Dániel Gimnázium honlapjára, ami elérhető itt: http://berzsenyi.tvnet.hu/ .
Ha csak úgy megnyitjuk, akkor rögvest valami hihetetlenül riasztó és rettentően amatőr dolog kerül a szemünk elé, egy össze-vissza gányolt nyitólap. Eddig még nincs semmi rejtelem, hiszen számos iskola tekinti alibi-feladatnak a honlap elkészítését. De ha vesszük a fáradságot, és körbenézünk az oldalon, akkor kiderül, hogy elképesztően sok információ megtalálható itt. Ráadásul nem csak olyanok, amik azok számára érdekesek, akik valamiképpen kötődnek az iskolához (oda járnak, oda jár a drága gyermekük, gondolkodnak azon, hogy oda jelentkezzenek). Bizony vannak itt olyasféle anyagok is, amik sokak számára érdekesek lehetnek, mondjuk olyanoknak, akiket érdekel egy bizonyos tárgy, és linkgyűjteményeket, feladatokat, versenyeket keresnek a témakörben.
 
 
Szóval a rejtély az, hogy ha a webmester ilyen sokat dolgozott az oldalon, akkor arra miért nem fordított minimális energiát sem, hogy az valahogy kinézzen. A nyitóoldal teljesen kaotikus, nem sikerült normálisan a szövegek, linkek, menüpontok elrendezése, és akkor a két apró képről, no meg a színekről nem is beszéltünk. Ha továbbmegyünk az oldalon, kiderül, hogy még csak ezt a "dizájnt" sem sikerült következetesen megvalósítani, és a legváratlanabb helyeken kerülnek elő újabb és újabb kombinációk. Mellesleg mindegyik olyan, mintha egy html-tanfolyamon a félórás gyorstalpaló után megoldott első gyakorlófeladat közepesen sikeres megoldását látnánk.
De van egy másik, talán súlyosabb probléma: a hatalmas tartalom tagolása nem sikerült éppen áttekinthetőre. Hogy egyetlen példát mondjak: a tanári munkaközösségek oldalai közül néhány pusztán a tanárok neveit tartalmazza, néhány viszont egészen izgalmas. Az informatika oldaláról például egészen sok link vezet mindenféle, programozással kapcsolatos honlapra, de az oktatásinformatikus tanfolyamon készült dolgozatok között is találhatunk magunknak érdekességeket. A fizikatanárok oldalát is érdemes böngészni, de talán a legbővebb a kémia munkaközösség oldala: itt még a tojás sűrűségének méréséről (!) is tájékozódhatunk. Az ember soha nem tudhatja, hogy mikor lesz szüksége az ilyesféle ismeretekre, és jó, ha eszében tartja, hogy hol találja meg, ha esetleg elfelejtené... Aztán persze ott van még a matematika is, ahonnan például azt is megtudhatjuk, hogy mi is az a fraktál.

Még rengeteg dologról lehetne írni, hiszen itt olyan dolgok is láthatók, amikkel még soha nem találkoztam iskolai honlapon: például az iskolaépület műszaki leírása, a könyvtár igen részletes bemutatása stb. De most csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a menüsorban legalulra került Diákélet rovat is milyen gazdag (ami persze azt jelenti, hogy a valóságos diákélet is zajlik szépen.) Külön honlapot (külön, elég pofás megjelenéssel) kapott például a Berzsenyi egyik nevezetessége, a Non stop kosármeccs, amelynek keretében huszon-harmincvalahány órákat játszanak a csapatok (igen, van csere!). A kívülállók számára talán kicsit rejtélyes (ám csábító) a Nagynull tábor; viszont lehet irigykedni a Külföldi kapcsolatokat nézegetve. Végül pedig azt szeretném megemlíteni, hogy elég jól gondozott tablógyűjtemény van a honlapon, ami szintén ritkaság.
Összefoglalva tehát a Berzsenyi honlapja igazán nagyszerű lehetne, ha a tartalomba fektetett munka töredékéből valaki létrehozna egy normális külsőt, és ráncba szedné a menüsort.
 
Cikk a sulinet.hu-n