MATEMATIKA HATÁROK NÉLKÜL
MATHEMATIQUE SANS FRONTIÈRES
VERSENY

 


    A Mathematique Sans Frontières 1989-ben Franciaországból indult, majd Németország, Olaszország, Svájc után 1993-94-ben már 14 ország 45000 középiskolás diákja között 500 magyar tanuló is részt vett az erõpróbán. 1997-98-ban 18 ország 80148 diákja között 6400 magyar tanuló versenyzett.
Minek köszönhetõ ez a határokat nem ismerõ siker?
Elõször is a vetélkedõn 14-15 éves diákokból álló osztályok mérik össze erejüket. Ez jó alkalmat biztosít az együttes munka, kollekív erõfeszítés örömének megismerésére.
A feladatok között van gondolkodtatóbb a matematikából tehetségesebbek számára, de az elsõsorban kézügyességgel rendelkezõk is választhatnak megoldásra váró feladatot, hiszen sok gyakorlati jellegû példa is szerepel, sõt van egy, amely több - választható - idegen nyelven kerül megfogalmazásra és a megoldást is ezen a nyelven kell megadni, így a nyelvbõl tehetségesebbek is találnak maguknak megfelelõ munkát.
A feladatok érdekesek,színesek, gyakorlati problémákhoz kapcsolódóak. a feladatok szövegezése újszerû, az iskolai megfogalmazástól kissé elütõ. Minden évben van néhány tudománytörténeti érdekesség, melyek szövege valamilyen új ismerettel gyarapítja a résztvevõk tudását.
A versenyt minden évben megelõzi egy úgynevezett próbaforduló, amely az osztályok megmérettetésre való felkészülését szolgálja, tétje ennek még nincs. Ezen próbálhatják ki a tanulók a munka megszervezésének, lebonyolításának nem is olyan könnyû formáját. Feladatanyaga hasonló erõsségû, mint a versenyé.
A versenyen minden osztályban egy konkurrens osztály tanára felügyel.
A vetélkedõt Magyarországon a Matematika Határok Nélkül Alapítvány szervezi.
A szervezést, a lebonyolítást, a felügyeletet, a javítást önkéntes alapon tanárok végzik fizetés és tiszteletdíj nélkül a szabadidejük terhére.
Az erdeményhirdetés országonként illetve megyénként, tartományonként történik. Nincs összesített eredménylista. A "Matematika Határok Nélkül" célja ugyanis inkább közelebb hozni a diákokat a matematikához, egymáshoz s nem a verseny jelleget erõsíteni.
 
 
 
vissza a nyitó oldalra
A verseny szabályai
Versenyfelhívás